Wat is beter: douchen met zeep of douchegel?

Elke dag onder de douche is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Sterker nog, er zijn mensen die zelfs meerder keren per dag douchen. Eenmaal onder de douche wordt er vaak gewassen met een douchegel. Heel handig, maar hoe goed is deze douchegel voor de huid? En is het misschien beter om een stuk zeep te gebruiken?

Desinfecteert

Zeep gebruiken het om ons te reinigen. Het desinfecteert en dat is nodig om slechte bacteriën niet de kans te geven zich te ontwikkelen. Maar wie last heeft van een droge en trekkerige huid, moet voorzichtiger zijn met zeepproducten. Zeep kan de huid namelijk ook uitdrogen. Wassen doet niet iedereen traditioneel meer met een stuk zeep. Steeds vaker gebruiken we een douchegel.

Douchegel

De gemiddelde douchegel bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Daarnaast zitten vloeibare zepen vol met conserveermiddelen om schimmels tegen te gaan. De douchegel is weliswaar makkelijk in gebruik, maar vergroot de kans op uitdroging van de huid. In sommige gels zitten agressieve en synthetische stoffen zoals sodium laureth of lauryl sulphate (SLS of SLES) die de zuurgraad van de huid kunnen aantasten wat de huid droog en gevoelig maakt.

Zeep

In zeep zit nauwelijks water. Het bestaat uit vet en loog. Zeep is van nature alkalisch en daardoor antibacterieel. Maar er is een kanttekening als het gaat om zeep. Veel van de zeepsoorten die wij in de winkel kopen bevatten bestanddelen als palmolie, kokosolie en rundvet. Daarnaast worden aan de zeepjes nog geur- en kleurstoffen toegevoegd om ze onder andere lekker te laten ruiken. Een stuk zeep is beter voor de huid, maar dan wel een natuurlijke zeep. Een natuurlijke zeep bestaat voor het grootste gedeelte, bij voorkeur 100 procent, uit plantaardige ingrediënten. De zeep moet ook in een bakje liggen waar het kan drogen. Dat voorkomt dat bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen. Kijk goed op de verpakking wat er in de zeep zit voor u het aanschaft.

Goedkoop, milieuvriendelijker en handig in gebruik

Een stuk zeep heeft nog meer voordelen. De verpakking is in veel gevallen te recyclen en zeep is goedkoper dan douchegel. Het is ook veel langer houdbaar. En gaat u binnenkort op reis met het vliegtuig? Neem dan een stuk zeep mee. Geen gedoe van lekkende flesjes in de koffer en het mag gewoon mee in de handbagage. Doe de zeep wel in een papiertje zodat het niet direct tegen de kleding aan komt. Leg het ertussen en uw kleding ruikt ook nog eens lekker fris.

(Bron: Volkskrant/Flair/Wikipedia/Gezondheidsplein)

1 reacties

Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

edzoyvcfvn maart 23, 2021

Reactie plaatsen